Darmowa dostawa od 159 zł | Infolinia: +48 535 434 100 | E-mail: biuro@dzielnicazdrowia.pl
BICAPS RHAMNOSUS, ForMeds
Opis
BICAPS RHAMNOSUS
ForMeds
60 kapsułek
Suplement diety
Zalety:
✅ Nie zawiera sztucznych barwników, konserwantów i wypełniaczy,
✅ Zawiera mikrokapsułkowane szczepy bakterii Lactobacillus rhamnosus,
✅ Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie jelit.
Opis
BICAPS RHAMNOSUS to suplement diety bez dodatku sztucznych wypełniaczy, barwników i konserwantów. Zawiera mikrokapsułkowane szczepy bakterii Lactobacillus rhamnosus.
Nowoczesna metoda mikrokapsułkowania szczepów bakterii prowadzi m.i. do wydłużenia ich przeżywalności w czasie przechowywania produktu.
Mikrokapsułkowanie to technologia, która polega na zamykaniu lub powlekaniu cząsteczek substancji innym materiałem (tzw. otoczką), co zwiększa szanse substancji na przeżycie w niekorzystnych warunkach układu pokarmowego [1,2].
Technologia mikrokapsułkowania jest stosowana m.in. przy tworzeniu produktów zawierających szczepy bakterii.
Bakterie, zanim dotrą do jelita, muszą „przejść” przez bardzo niekorzystne dla nich środowisko żołądka i dwunastnicy. W trakcie „tranzytu” przez odcinki układu pokarmowego znaczna część bakterii ulega zniszczeniu. Dodatkowo w trakcie przechowywaniu produktu zawierającego bakterie w temp. pokojowej jego stabilność (a tym samym ilość bakterii) znacznie spada [3,4].
Źródła literaturowe wskazują mikrokapsułkowanie jako skuteczną metodę zabezpieczania produktów zawierających szczepy bakterii. Mikrokapsułkowanie „chroni” bakterie zawarte w produkcie przed niekorzystnym dla nich środowiskiem układu pokarmowego.
Badania wykazały również, że dzięki zastosowaniu mikrokapsułkowania stabilność produktów zawierających bakterie była znacząco wyższa niż w przypadku niemikrokapsułkowanych [5].
Według badaczy mikrokapsułkowane bakterie są również ok. 5-krotnie bardziej wydajne niż bakterie w postaci niepowleczonej [6,7]. Przykładowo: 8 mld bakterii mikrokapsułkowanych wykazało takie same właściwości jak 40 mld bakterii niepowlekanych.
Pullulan jest otrzymywany w naturalnym procesie fermentacji. Podczas produkcji nie stosuje się surowców pochodzenia zwierzęcego, dlatego kapsułka jest odpowiednia dla wegetarian i wegan.
Produkty nie zawierają sztucznych wypełniaczy, przeciwzbrylaczy i barwników, takich jak: stearynian magnezu, dwutlenek krzemu, dwutlenek tytanu itp.
Pojemnik wykonany jest z roślinnych i odnawialnych surowców nie GMO. Etykieta jest w pełni biodegradowalna i nadaje się do kompostowania.
Bibliografia
1. Gibbs B.F., et al., International Journal of Food Science and Technology, 50, 213-224, 1999.
2. Smażyński T., Mikrokapsułkowanie, PZWL, Warszawa, 7-10, 25-31, 66-67, 1981.
3. Kligler B., Cohrssen A., „Probiotics” Am. Family Physic. Vol. 78, No.9, s. 1073 – 1078, 2008.
4. Huckle B., Zhang Z.: Maintenance and protection of probiotics. In: Probiotics. Ed. Min-TzeLiong, Springer Berlin Heidelberg, 87-108, 2011.
5.Picot A., Lacroix C., Encapsulation of bifidobacteria in whey protein-basedmicrocapsules and survival in simulatedgastrointestinalconditions and in yoghurt. Int. Dairy J., 14 (6), 505-515, 2004.
________________________________________________________________________________________
Składniki w porcji dziennej (1 kapsułka)
Lactobacillus rhamnosus GG (ATCC 53103) 5 mld CFU*
Inulina 340 mg
*CFU (Colony Forming Unit) - jednostka tworząca kolonię bakterii
________________________________________________________________________________________
Informacje ogólne
Składniki: Inulina (korzeń cykorii), pullulan (otoczka kapsułki), Lactobacillus rhamnosus GG (ATCC 53103).
Sposób użycia: Spożywać 1 kapsułkę 1 raz dziennie w trakcie posiłku.
Środki ostrożności: Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia w ciągu dnia. Produkt przeznaczony dla osób dorosłych, nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży i karmiące bez konsultacji lekarskiej. Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników. Zalecamy zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Warunki przechowywania: Chronić przed światłem, przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Producent: ForMeds Sp. z o.o.
INFORMACJE O PRODUCENCIE:
Firma ForMeds od samego początku specjalizuje się w produkcji suplementów diety bez chemicznych dodatków.
Priorytetem firmy ForMeds jest oferowanie naturalnych, skutecznych oraz bezpiecznych wyrobów. Opracowywanie nowej receptury i każdy etap testowania podlega ścisłej kontroli.
Cały proces produkcji zgodny jest z procedurami HACCP i wszystkie jego etapy są udokumentowane. Szczegółowe badania produktów gotowych są prowadzone przez certyfikowane i niezależne laboratoria.
Składnikami suplementów diety są surowce o najwyższej jakości pozyskiwane od renomowanych europejskich dostawców.
Wszystkie produkty firmy ForMeds znajdują się w Rejestrze Głównego Inspektoratu Sanitarnego oraz w Bazie Leków i Środków Ochrony Zdrowia KS- BLOZ.